Auringonsäteet vallan kutsuvat siirtymään huoneen hämärästä ulos suvituuliin. Meri kutsuu veneilijöitä, mökit mökkeilijöitä. Kauemmaskin auringonkehrä lie vie. Rantaleikit, aurinkokylvyt, puutarhanhoito, ulkopelit… Monenlaista aktiviteettia …tai passiviteettia. Ja kaiken yllä armas aurinko.
Aurinko on ihana asia, mutta valolla on varjonsa; UV-säteily aiheuttaa DNA -vaurioita. Runsas UV-altistus lisää okasolusyövän, tyvisolusyövän ja melanooman riskiä. Melanooman taustatekijänä pidetään erityisesti toistuvia palamisia nuoruusiällä, kun taas muiden ihosyöpien riskiä kasvattaa ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä. Rusketus on elimistön suojautumista UV-säteilyn haitoilta. UV-säteet käynnistävät melaniinin tuotannon ihon pigmenttisoluissa, jolloin muodostunut melaniini imee itseensä UV-säteilyä suojaten näin tuman DNA:ta. Punoitus on pääosin UVB -säteilyn vaikutusta. UVA -säteily ei ole yhtä polttavaa, mutta se tunkeutuu ihossa syvemmälle, ja riskit ovat vaikeammin arvioitavissa.
UV-säteily voi yllättää. Iho voi varjossakin saada säteilyä jopa puolet siitä mitä suorassa auringonpaisteessa. Vesi, hiekka ja lumi taas kasvattavat säteilyannosta. Käyttöolosuhteiden ohella oma ihotyyppi määrittää ihon palamisherkkyyden ja ruskettumisen. Palamisherkän ihotyypin tunnusmerkkejä ovat vaaleat tai punertavat hiukset, pisamat, siniset silmät ja vaalea iho. Palamisherkkyyttä voivat lisätä myös tietyt lääkeaineet. Ihosyöpää ajatellen vaaranmerkkejä ovat runsasluomisuus, epätyypilliset luomet sekä lähisuvussa todettu melanooma. UVA-säteily myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti; ihon pigmenttimuutokset lisääntyvät, ja sidekudos rappeutuu. Lisäksi liiallinen altistuminen UV-säteilylle vaikuttaa negatiivisesti kehon immuunijärjestelmään.
On siis perusteltua suojautua paahtavalta auringolta! Lähtökohtaisesti auringolta suojaudutaan välttämällä keskipäivän korkeaa aurinkoa. On syytä muistaa: mitä lyhyempi varjo, sitä suurempi palamisvaara. Kun UV-indeksi on yli 3, suojautumistarve alkaa. Tärkeää on suojata ihoa sopivalla vaatetuksella tai hakeutumalla varjoon. Tarvittaessa otetaan käyttöön myös auringonsuojavoiteet.
Hyvä auringonsuojavoide on tarkan tuotekehittelyn tulos. Laadukas suojatuote vähentää auringonpolttamien ohella ihosyöpäriskiä, valon vanhentavaa vaikutusta ja valon aiheuttamaa immuunivasteen heikentymistä. Oleellista suojauksessa on, että voidetta käytetään riittävä määrä (noin 30 ml eli pari ruokalusikallista) riittävän laajalle alueelle. Suoja on hyvä levittää iholle ennen ulos menoa, ja lisätä tuotetta noin kahden tunnin välein.
Auringonsuoja-aineet jaetaan vaikutustavan perusteella kemiallisiin (orgaanisiin) ja fysikaalisiin (epäorgaanisiin) suodattimiin, Orgaaniset auringonsuojakemikaalit estävät UV-säteilyn vaikutusta sitomalla UV-säteilyä ja muuttamalla sen lämpösäteilyksi. Fysikaaliset suoja-aineet toimivat kilpenä heijastaen säteitä pois ihosta. Yksittäinen suoja-aine antaa suojaa vain sille ominaisella aallonpituusalueella. Aurinkovoide voikin sisältää monia erilaisia kemikaaleja toivottujen ominaisuuksien maksimoimiseksi. Saatavilla on kuitenkin myös allergiatestattuja tuotteita. Tuoksuherkän kannattaa valita hajusteeton tuote.
Aurinkovoiteen suojakertoimella (SPF) ilmaistaan kuinka monta kertaa normaalia kauemmin auringossa voi voidetta käyttämällä oleskella saamatta auringonpolttamaa. EU:n alueella myytäviltä suojatuotteilta vaaditaan pakkauksessa mainitun suojan lisäksi vähintään kolmasosan UVA-suoja (huom. pyöreä UVA-symboli!). Aurinkosuojatuotteiden teho voidaan ilmaista myös neliportaisella luokituksella: matala, keskitaso, korkea, erittäin korkea. Tuotteen fotostabiliteetti kertoo, että suoja ei muutu valon vaikutuksesta.
Palamisherkän ihon suojauksessa käytettävän suojakertoimen tulee olla vähintään 30. Lasten suojavoiteissa SPF:n on hyvä olla 50 tai 50+. Lapsille suositellaan ensisijassa fysikaalisia (titaania tai sinkkiä sisältäviä) auringonsuojavoiteita. Alle puolivuotiaille aurinkovoiteita ei suositella lainkaan. Valoihottumapotilaan on hyvä käyttää laajakirjoista suojavoidetta, jonka kerroin on 40–60. Tosin monimuotoinen valoihottuma lievittyy usein karaistumisen seurauksena jo keväällä.
Apteekin aurinkotuotteista löydät laajan valikoiman valmisteita sekä aikuisille että lapsille. Tuotesarjoja on kehitetty yhteistyössä herkän ihon asiantuntijoiden kanssa. Omat valmisteensa on löydettävissä niin kasvoille, vartalolle kuin huuliin, tarvittaessa meikin allekin. Rantarientoihin on valitattavissa vedenkestävä tuote.
Lopuksi vielä ne päivänpaisteen hyvät puolet: Kesäaurinko käynnistää D3-vitamiinituotannon jo 15 minuutissa; D-vitamiinihan tunnetusti vahvistaa sekä luustoa että immuunijärjestelmää. Sopivana annoksena UV-säteily myös hillitsee tulehduksia, minkä vuoksi sitä käytetäänkin tiettyjen ihotautien hoidossa.
Ihanaa kesää!
Teksti on julkaistu 18.5.2022 hieman lyhennettynä PK.ANK. -lehdessä
Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32006H0647&from=EN 19.4.2022